Metoda suszenia ziół
Zioła suszy się przeważnie w cieniu. Pod wpływem promieni słonecznych ziele, kwiaty i dużo liści traci swój kolor. Bez obaw na słońcu można suszyć jedynie korzenie, korę i owoce. Suszenie ziół może odbywać się w następujący sposób: 1) w ogrzewanych suszarniach i 2) naturalny - na powietrzu. Zasadniczym czynnikiem mającym szczególny wpływ na proces suszenia surowca w naturalnych warunkach jest powietrze, które potrafi pochłaniać wilgoć. Z ziół przy suszeniu wyparowują duże ilości pary wodnej, a przepływające powietrze "odbiera" ją. Kolejnym ważnym czynnikiem przy suszeniu ziół jest dobrze dobrana temperatura. Im cieplej jest w miejscu suszenia, tym efektywniej powietrze nasyca się parą wodną. Tak więc przy suszeniu ziół w naturalnych warunkach warto pamiętać o właściwej temperaturze pomieszczenia i o szybkim przepływie powietrza.