Opakowanie ze szkła gwarancją wartości
Jeszcze jakieś dwadzieścia lat wstecz, soki i produkty mleczne były pakowane głównie w opakowania ze szkła. Później nastała epoka butelek PET i wszechobecnego plastiku. Teraz, szkło wraca do łask , a także zostaje synonimem jakości. Jako nabywcy mamy przekonanie, że
opakowania szklane są zdrowsze niż plastikowe lub karton, a soki w szklanych butelkach są uznawane za zachowujące składniki odżywcze w większym stopniu niż opakowania z tworzyw sztucznych. Dlatego też wiele soków owocowych, świeżych a także multiwitamin i napojów wzbogacanych witaminami, umieszczana jest w butelki. Konsumenci mają wiarę ,że ten produkt ma najlepszą jakość. Pomimo tego iż opakowania z tworzyw sztucznych są poręczniejsze i lżejsze, konsumenci preferujący zdrową żywność kupią mleko w butelce ze szkła i dżem w słoiku ze szkła.
Rzeczywiście, szkło nie przepuszcza niczego do produktu, ale równocześnie szkło nie wchodzi w reakcję z produktem, co powoduje że
słoiki i opakowania ze szkła stały się jednym z najlepszych, bezpiecznych opakowań pod kątem zachowania właściwości produktu. Dodatkowo, w przeciwieństwie do opakowań typu PET, szkło pozwala na pasteryzację produktów już w środku, co także powoduje iż jest on bardziej bezpieczny i pozbawiony możliwych drobnoustrojów.